AI-beelden geven patiënt inzicht in eigen gezondheid

Dinsdag 19 november 2024. Tijd: 15.50 uur.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan onze gezondheid verbeelden met de computer. Bijvoorbeeld ons DNA, signalen van onze hersenen en ons gehoor. Zo krijgen we een beter beeld van onze gezondheid. Om dit te ontwikkelen, is zojuist een miljoenensubsidie gegeven.

De subsidie is gegeven door AiNED, aan PROSPER InnovatieLab. Het Lab is een samenwerking van 27 partners en wordt geleid door KNO-arts Marc van Hoof. Ook het bedrijfsleven doet mee om deze technologie te ontwikkelen.

AiNED is een Nederlands groeifonds dat de ontwikkeling van AI met een economisch én sociaal belang wil stimuleren.

Betere communicatie tussen patiënt en arts

Wanneer deze toepassing doorbreekt, kan het veel betekenen voor de communicatie tussen zorgverleners en de patiënt. Nu moeten artsen het bijvoorbeeld doen met zwart-wit scans. Om die aan patiënten uit te leggen, is lastig.

Maar met AI? Die kan dan bijvoorbeeld helpen om taaie medische data te vertalen naar een begrijpelijke uitleg. En dan ook nog eens met afbeeldingen van de anatomie van de patiënt zelf. Zo kunnen patiënten straks veel beter volgen wat medische data over hun gezondheid zegt.

Van Hoof zegt hierover: ‘Ik verwacht dat onze AI zal leiden tot nieuwe inzichten, betere diagnostiek en een groter begrip bij patiënten van hun gezondheidssituatie.’

Privacy

Om AI goed te ontwikkelen, zijn heel veel gegevens van heel veel patiënten nodig. En dat mag niet zomaar. Er moet te allen tijde goed gekeken worden naar de privacy. Zo mogen die gegevens niet te herleiden zijn naar de patiënt zelf.

Maar PROSPER heeft hier een oplossing voor: zij willen immense verzamelingen van volledig anonieme data maken, in samenwerking met ziekenhuizen. Zo kunnen al die gegevens uitgewisseld worden op hele grote schaal, terwijl de privacywet gerespecteerd wordt. Ook zijn op deze manier geen eindeloze procedures nodig om toestemming te krijgen.

Bovendien hoeven deze gegevens ook niet gekocht te worden. Onder andere omdat patiënten zelf de keus maken om wel of niet hun gegevens te delen. Dat gaat eenvoudig online. Commerciële partijen zijn er niet bij betrokken.

Eerst Keel-Neus-Oorheelkunde

Deze toepassing van AI in de gezondheidszorg wordt eerst op de Keel-Neus-Oorheelkunde gericht. Maar als het verwachte succes er daadwerkelijk komt, kan het snel doorvertaald worden naar andere gebieden in de gezondheidszorg.

Want de verzamelde gegevens kunnen op allerlei manieren gecombineerd worden, zodat ze bijvoorbeeld ook iets zeggen over de hersenen of kankerdiagnoses.

Al met al is dit een spannende ontwikkeling en een prachtvoorbeeld van belangeloze inzet van AI in de gezondheidszorg, om die voor alle patiënten beter te maken.

Auteur: redactie

Archief

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008