Overnames huisartsen moet niet zomaar kunnen

Vrijdag 20 september 2024. Tijd: 10.44 uur.

Het gebeurt regelmatig: huisartsenpraktijken die door een commerciële partij overgenomen worden. Dat moet niet zomaar meer kunnen, vindt GroenLinks-PvdA. Een groot deel van de Kamer steunt hun pleidooi.

Crisis rond Co-Med de aanleiding

Directe aanleiding hiervoor is de situatie rond huisartsenketen Co-Med: die ging vorige maand failliet nadat het al langere tijd onder een vergrootglas lag. Dat had naast de financiële problemen ook te maken met slechte bereikbaarheid en ontoereikende spoedzorg.

Hun strategie was om huisartsenpraktijken op te kopen in het hele land, vooral als die het moeilijk hadden omdat er geen opvolger was.

Ze hadden ruim 50.000 patiënten onder hun hoede in 11 steden. Na het faillissement is de zorg voor een groot deel van die mensen nog steeds niet voor elkaar. In Bergen op Zoom bijvoorbeeld geldt dit voor 6.000 mensen.

Een gemeentebestuurder aldaar noemt het ‘maatschappij-ontwrichtend’. Zo zijn er verhalen over terminale patiënten die geen zorg krijgen. En mensen die uit wanhoop een ambulance bellen omdat er niets anders is.

Meerderheid in de Kamer

De verwachting is dat de voorstellen van GroenLinks een meerderheid in de Kamer krijgen. Er is ook een initiatiefwet in voorbereiding, samen met NSC, die over enkele weken ingediend wordt.

Een van de voorstellen is om de Autoriteit Consument & Markt meer bevoegdheden te geven. Dan kunnen ze bijvoorbeeld kleine overnames onderzoeken.

Daarnaast moeten zorgverzekeraars nadrukkelijk op hun zorgplicht gewezen worden: zij dragen de wettelijke verplichting om voor iedereen in Nederland een huisarts te regelen.

Agema aan zet

Fleur Agema is de nieuwe minister van Volksgezondheid. GroenLinks-PvdA rekent op haar, te meer omdat zij als kamerlid voor dezelfde zaken streed en daarin optrok met de partij.

Hoe dan ook: politiek Den Haag moet in actie komen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat jonge huisartsen makkelijker in het gat kunnen springen dat Co-Med achterlaat. Want in Bergen op Zoom hebben ze dagelijks huilende mensen aan de lijn, voor wie snel een oplossing moet komen.

Auteur: redactie

Archief

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008