De inwoners van Nederland worden steeds ouder, en over het algemeen worden we ook steeds gezonder oud. Helaas is er nog een aantal ziektebeelden dat nog niet kan worden teruggedrongen met medische doorbraken. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de ziekte van Alzheimer. Dit is een ernstige (en helaas ook de meest voorkomende) vorm van dementie, die bij iedereen een ander verloop heeft. Zo’n 70 procent van de mensen met dementie, lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
De diagnose Alzheimer is echter niet gemakkelijk te stellen. De symptomen ervan lijken (zeker in het begin) namelijk sterk op de gevolgen van stress, vermoeidheid of andere kwalen. Er wordt nog niet zo snel gedacht aan dementie. Wanneer de klachten opvallender worden, langer duren of steeds vaker terugkomen, is het echter verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.
De ziekte van Alzheimer herkennen is alles behalve makkelijk. In het beginstadium zijn de veranderingen nog heel subtiel, zo subtiel dat mensen in uw directe omgeving waarschijnlijk gewoon denken dat u moe bent. Vergeetachtig zijn we tenslotte allemaal wel eens. Naarmate de ziekte vordert, kunt u echter te maken krijgen met (een combinatie van) deze kenmerken:
Bij de ene persoon ontwikkelt de ziekte van Alzheimer zich sneller dan bij de ander. In een later stadium kunnen bepaalde risico’s ontstaan, en wordt het belangrijker dat de persoon met dementie goed wordt begeleid en verzorgd. Het kan bijvoorbeeld een uitdaging worden om alleen op stap te gaan, of om auto te rijden. Tegenwoordig zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar, die de veiligheid en zelfredzaamheid van iemand met de ziekte van Alzheimer vergroten, maar er komt misschien een moment waarop dit niet langer voldoende is en de zorgbehoefte groeit.
In de meeste gevallen staat er al snel een familielid klaar, wanneer de diagnose Alzheimer is gesteld. Het is tenslotte weinig moeite om af en toe even langs te komen en te vragen hoe het gaat. Maar naarmate de situatie ingewikkelder wordt, is het ook moeilijker om te begrijpen wat iemand met dementie precies nodig heeft. Een persoon die lijdt aan de ziekte van Alzheimer kan zich anders gaan gedragen dan voorheen, of kan behoefte krijgen aan verzorging en verpleging die intensiever is van aard. Mantelzorger zijn voor iemand met dementie of Alzheimer is vaak een zware taak, waarbij externe hulp uitkomst kan bieden voor zowel de zorgvrager als de verzorgende. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor reguliere of particuliere thuiszorg, of u kunt kiezen voor verblijf in een zorginstelling.
Voor mantelzorgers en familieleden is het vaak lastig om te begrijpen en accepteren dat er bepaalde veranderingen zijn. Ze vragen zich bijvoorbeeld af hoe ze met de vergeetachtigheid moeten omgaan, of hoe ze moeten reageren als iemand anders reageert dan hij/zij voorheen zou hebben gedaan. Om mantelzorgers te voorzien van meer informatie, is er een gratis whitepaper beschikbaar. Hierin wordt een aantal belangrijke vragen beantwoord, zodat het wellicht gemakkelijker wordt om met de situatie om te gaan. Download deze whitepaper hier
Wanneer de diagnose dementie of Alzheimer is gesteld, komt er veel op u af. Er zijn verschillende mogelijkheden voor u en uw eventuele mantelzorger, en het kan lastig zijn om al deze maatregelen te begrijpen en passend in te zetten. U kunt dan hulp van een casemanager dementie inschakelen. Deze vaste, onafhankelijke begeleider helpt u met advies en ondersteuning. Hij of zij komt op vaste momenten bij u langs, maar u kunt ook telefonisch contact opnemen als u daar behoefte aan heeft. U kunt uw huisarts of wijkverpleegkundige een casemanager laten aanbevelen en/of inschakelen, maar u kunt ook zelf op zoek gaan naar casemanagement bij dementie, via het Landelijk Netwerk Dementie.
Download onze Alzheimer whitepaper