Voor mensen met dementie is het uiterst belangrijk dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De vertrouwde omgeving, met bekende spullen, geuren en kleuren, kan namelijk een grote rol spelen in de gemoedstoestand van iemand die lijdt aan dementie. Wanneer er sprake is van een vergevorderd stadium van de ziekte, kan het echter lastig worden om thuis nog de juiste zorg te ontvangen. Misschien is er een familielid (of meerdere) geweest dat tot nu toe de zorg op zich nam, maar is dit niet langer wenselijk of haalbaar omdat de zorgbehoefte steeds intensiever wordt. De vraag is dan: wordt het een zorginstelling, of thuiszorg?
Geeft u de voorkeur aan zorg bij u thuis, dan kiest u voor reguliere of particuliere thuiszorg. Voor reguliere thuiszorg doet u een beroep op uw zorgverzekeraar. De wijkverpleegkundige onderzoekt uw situatie en regelt vervolgens voor u dat u passende thuiszorg ontvangt van een aanbieder die een contract heeft met uw verzekeraar. U kunt hierbij dus niet zelf bepalen welke soort zorg u nodig heeft, en welke aanbieder u daarvoor mag inschakelen. Bij particuliere thuiszorg is dat anders. Dit is ondersteuning die u volledig zelf kiest en regelt.
Als u particuliere thuiszorg ontvangt, hoeft uw familie zich niet langer te concentreren op een zorgtaak. Toch hebben zij vaak vragen, over de veranderingen die plaatsvinden en hoe ze hiermee om moeten gaan. Wilt u hier graag meer over lezen? Voor u heeft Zuster Jansen een gratis whitepaper ontwikkeld, waarin antwoord wordt gegeven op veel belangrijke vragen omtrent dementie. Download deze whitepaper hier waarin verschillende belangrijke vragen worden beantwoord. Ook zijn er mogelijkheden van comfortdiensten bij dementie bij De Thuiszorg Student.
U gaat dus op zoek naar een zorgaanbieder die voor uw gevoel goed bij u past, en vervolgens geeft u zelf aan welke soort en hoeveelheid zorg u wenst te ontvangen. Heeft u van de wijkverpleegkundige een indicatie gekregen voor 12 uur per dag zorg, maar vindt u dat dit 24-uurs zorg moet zijn? Dan kunt u ervoor kiezen om particuliere thuiszorg te kiezen als aanvulling of vervanging.
Particuliere thuiszorg inschakelen wanneer u dementie heeft, levert u dus veel keuzevrijheid op. U zult altijd zorg ontvangen waar u zich goed bij voelt, omdat u zelf de touwtjes in handen heeft. Bij particuliere zorg is veel aandacht voor uw persoonlijke wensen en behoeften: bovendien wordt altijd nauw samengewerkt met mantelzorgers, uw behandelend arts en uw eventuele transferverpleegkundige. Het enige nadeel van particuliere thuiszorg, is dat u zelf verantwoordelijk bent voor de kosten. Wanneer u een CIZ-indicatie heeft voor zorg vanuit de Wlz, komt u mogelijk in aanmerking voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit budget kunt u een gedeelte van de beoogde zorg inkopen.
Particuliere thuiszorg kunt u in principe zelf aanvragen. Het is ook mogelijk om hiervoor uw transferverpleegkundige of casemanager om hulp te vragen. U neemt rechtstreeks contact op met de zorgaanbieder, waarna er in de meeste gevallen een intakegesprek volgt om uw precieze wensen en behoeften in kaart te brengen. U kunt dan waarschijnlijk op korte termijn al zorg op maat ontvangen.
Wilt u zoeken naar particuliere thuiszorg die bij u past? Dan kan dit natuurlijk ook via ZorgGids Nederland.
Download onze Alzheimer whitepaper