Ziekenhuis

Wat is een ziekenhuis en wat kunt u daar allemaal verwachten? Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat een bezoek aan het ziekenhuis gevolg is van de constatering dat er iets mis is. Maar op welke plekken kunt u terechtkomen in een ziekenhuis, en mag u zomaar naar een ziekenhuis naar keuze? In dit artikel leggen we u graag meer uit over ziekenhuizen in Nederland en wat er allemaal bij komt kijken als u een bezoek moet brengen aan een ziekenhuis.

Een ziekenhuis is kort gezegd een instelling waar u verzorgd wordt als u ziek bent en professionele gezondheidszorg nodig heeft. Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen en binnen die ziekenhuizen zijn weer verschillende afdelingen voor de diverse specialismen. Zo kan iedereen op de juiste plek geholpen worden. Toch biedt niet ieder ziekenhuis álle specialismen, en hangt het ook van uw zorgverzekeraar af in welk ziekenhuis u geholpen mag worden. Soms is er sprake van een bijbetaling wanneer u kiest voor een ziekenhuis dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar.

Universitair Medisch Centrum en gewoon ziekenhuis

Er bestaan verschillende soorten ziekenhuizen in Nederland. Zo bent u misschien de term ‘academisch ziekenhuis’ al wel eens tegengekomen, of de afkorting UMC? UMC staat hier voor Universitair Medisch Centrum, een term die hetzelfde betekent als academisch ziekenhuis maar die tegenwoordig vaker gebruikt wordt. Er zijn een aantal verschillen tussen een ‘gewoon’ ziekenhuis en een UMC.

UMC’s werken samen met de universiteiten in die plaatsen. Voorbeeld: in Groningen is er het UMCG, dat samenwerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Uiteraard kunt u in een UMC, net als in een gewoon ziekenhuis, terecht voor professionele gezondheidszorg die uitgevoerd wordt door specialisten. De artsen en onderzoekers van een universitair medisch centrum werken samen met de onderzoekers van de betreffende universiteit. Er is dus op deze manier veel ruimte voor het uitvoeren van onderzoeken en bestuderen van nieuwe oplossingen in de medische wereld.

Een ander verschil tussen een UMC en een gewoon ziekenhuis is de grootte. Een UMC is vaak veel groter en biedt ook werk voor meer artsen en onderzoekers. Bij een UMC werken veel artsen die zich gespecialiseerd hebben in een bepaald ziektebeeld of een specifiek lichaamsdeel of orgaan. Er kan zo veel kennis uitgewisseld worden tussen de verschillende specialisten.

Specifieke afdelingen

Een ziekenhuis heeft uiteraard veel verschillende afdelingen, waarbij alle specialismen een eigen plek hebben in het gebouw. Zo is er een afdeling verloskunde, urologie, oncologie, etc. Zo’n specifieke afdeling wordt een polikliniek genoemd. U komt meestal op de polikliniek terecht wanneer u door uw huisarts bent doorverwezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u met ademhalingsproblemen bij de huisarts komt en dat deze u doorverwijst naar een longarts.

Een ander specifiek onderdeel van een ziekenhuis is de eerste hulp. Hier gaat u naartoe wanneer u 112 hebt gebeld en opgehaald bent door een ambulance, of wanneer u bijvoorbeeld een familielid naar het ziekenhuis brengt na een ongeluk. Op de eerste hulp weet men precies welke handelingen uitgevoerd moeten worden en welke vragen moeten worden gesteld om erachter te komen wat de gevolgen van het ongeluk zijn en wat de volgende stap is. U kunt ook ‘s nachts bij de eerste hulp terecht.

Welk ziekenhuis kunt u bezoeken?

Zoals eerder genoemd is het niet zo dat u bij een ongeluk of een gewenste operatie zomaar naar een willekeurig ziekenhuis kunt gaan. Meestal heeft uw zorgverzekeraar een contract met één of meerdere ziekenhuizen bij u in de buurt en wanneer u dan naar een ander ziekenhuis wil, zult u moeten bijbetalen. Daarom is het verstandig om van tevoren goed uit te zoeken wat voor u de kosten zijn wanneer u een bepaalde keuze maakt. Ook op vakantie of wanneer u niet in uw woonplaats verblijft, kan het zijn dat u wat overkomt en dat u gedwongen bent naar een ander ziekenhuis te gaan. In dat geval is het ook verstandig om direct even te bellen met uw zorgverzekeraar.

Wanneer het om behandelingen in het ziekenhuis gaat, wordt ook niet altijd alles vergoed door uw basisverzekering. Lees dus goed uw polis door om te weten waar u voor verzekerd bent en waarvoor niet.

Overbruggingszorg

Wanneer u uitbehandeld bent in het ziekenhuis, maar nog wel zorg nodig heeft, kan overbruggingszorg een optie zijn. Dat vindt u onder andere bij particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. U wordt dan thuis verzorgd zo lang dat nodig is, tot u weer volledig op de been bent. Omdat het gaat om particuliere thuiszorg, heeft u altijd controle over de soort en hoeveelheid zorg die u ontvangt.

Mailinglist

Zorggids Nederland copyright 2024 sinds 2008